Kan ik mijn vliegticket overdragen aan iemand anders?

Het overdragen van een vliegticket aan een andere persoon is een vraag die vaak gesteld wordt door reizigers. De mogelijkheid om een ticket op naam van iemand anders te zetten hangt grotendeels af van het beleid van de luchtvaartmaatschappij en het soort ticket dat je hebt gekocht. Hieronder leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat en wat de belangrijkste overwegingen zijn.

Beleid van luchtvaartmaatschappijen

De meeste reguliere luchtvaartmaatschappijen staan over het algemeen niet toe dat vliegtickets overdraagbaar zijn. Dit is voornamelijk vanwege veiligheidsredenen en fraudepreventie. De naam op het ticket moet overeenkomen met de naam in het paspoort van de reiziger. Wanneer je een ticket boekt, gaat de luchtvaartmaatschappij ervan uit dat de persoon wiens naam op het ticket staat, de persoon is die zal reizen.

Er zijn echter enkele uitzonderingen en specifieke situaties waarin naamswijzigingen wel mogelijk zijn, maar deze komen met bepaalde voorwaarden en vaak tegen extra kosten. Budgetluchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en EasyJet, bijvoorbeeld, staan naamswijzigingen toe tegen een vergoeding. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de timing van de wijziging ten opzichte van de vluchtdatum.

Kosten en procedure voor naamswijziging

Als een luchtvaartmaatschappij naamswijzigingen toestaat, moet je de naamswijziging meestal online of via hun klantenservice regelen. De kosten hiervoor kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s. Het is belangrijk om de exacte voorwaarden te controleren op de website van de luchtvaartmaatschappij of door rechtstreeks contact met hen op te nemen.

Kosten voor naamswijziging bij populaire luchtvaartmaatschappijen
Luchtvaartmaatschappij
Kosten (ongeveer)
Termijn voor wijziging
Ryanair
€115
Tot 2 uur voor de vlucht
EasyJet
€55
Tot 2 uur voor de vlucht
KLM
Niet toegestaan
N/A

Alternatieven als naamswijzigingen niet mogelijk zijn

Als de luchtvaartmaatschappij geen naamswijzigingen toestaat, zijn er een paar alternatieven die je kunt overwegen:

  • Annuleren en opnieuw boeken: Afhankelijk van de annuleringsvoorwaarden van je ticket, kun je mogelijk je vlucht annuleren en een deel van de kosten terugkrijgen. Je kunt dan een nieuw ticket boeken op de naam van de andere persoon.
  • Reisverzekering: Controleer of je reisverzekering dekking biedt voor het annuleren van de vlucht in dergelijke situaties. Sommige polissen bieden compensatie als je om een geldige reden niet kunt reizen.

Antwoord

Hoewel het overdragen van een vliegticket niet altijd mogelijk is, bieden sommige luchtvaartmaatschappijen flexibiliteit onder bepaalde voorwaarden. Het is belangrijk om vooraf goed de voorwaarden te controleren en, indien nodig, contact op te nemen met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij voor specifieke vragen. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je onnodige kosten en complicaties vermijden.

We hopen dat deze informatie je helpt om te begrijpen wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het overdragen van vliegtickets en hoe je het beste kunt handelen in jouw specifieke situatie.