Kan ik mijn boeking wijzigen nadat ik heb ingecheckt?

Het wijzigen van uw vluchtboeking nadat u hebt ingecheckt, kan complex zijn en is afhankelijk van het beleid van de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist. Over het algemeen hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen strikte regels wat wijzigingen betreft na het inchecken, maar er zijn soms mogelijkheden afhankelijk van de specifieke situatie en de flexibiliteit van uw gekochte ticket.

Beleid van verschillende luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen hebben elk hun eigen beleid voor het wijzigen van vluchten na het inchecken. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om wijzigingen aan te brengen, maar vaak tegen een aanzienlijke vergoeding. Andere luchtvaartmaatschappijen staan geen enkele wijziging toe zodra het incheckproces is voltooid.

Stappenplan voor het wijzigen van een boeking

  1. Controleer het beleid van uw luchtvaartmaatschappij: Dit is altijd de eerste stap. Ga naar de website van de luchtvaartmaatschappij of neem direct contact op met hun klantenservice om te achterhalen wat hun beleid is met betrekking tot wijzigingen na het inchecken.
  2. Annuleer het inchecken: Als wijzigingen mogelijk zijn, moet u mogelijk eerst uw incheck annuleren voordat u wijzigingen kunt doorvoeren. Dit kan meestal via de website van de luchtvaartmaatschappij of hun mobiele app.
  3. Dien een wijzigingsverzoek in: Nadat u uw incheck heeft geannuleerd, kunt u een wijzigingsverzoek indienen. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij kan dit online of telefonisch.
  4. Betaal eventuele wijzigingskosten: Bereid u voor op het mogelijk betalen van wijzigingskosten. De hoogte van deze kosten kan variëren afhankelijk van het tarieftype en de timing van de wijziging.

Voorbeeld van wijzigingsbeleid per luchtvaartmaatschappij

Luchtvaartmaatschappij
Wijzigingen toegestaan na inchecken
Geschatte wijzigingskosten
KLM
Ja, met voorwaarden
€50 – €150
EasyJet
Nee
N.v.t.
Ryanair
Ja, maar beperkt
€60 – €160

Advies voor het boeken van flexibele tickets

Om problemen met last-minute wijzigingen te vermijden, adviseren wij om, indien mogelijk, tickets te boeken die flexibeler zijn qua wijzigingsbeleid. Hoewel deze tickets vaak duurder zijn, geven ze u meer vrijheid om wijzigingen aan te brengen zonder hoge kosten.

Het wijzigen van een vlucht na het inchecken is niet altijd mogelijk en kan gepaard gaan met aanzienlijke kosten. Het is belangrijk om vooraf goed het beleid van de luchtvaartmaatschappij te controleren en indien mogelijk een flexibel ticket te kiezen. Mocht u toch een wijziging moeten maken, volg dan nauwgezet het beleid en de procedures van de luchtvaartmaatschappij om eventuele extra kosten te minimaliseren.